40 Ottawa Senators Trivia Answers

By Bruce Firestone | Sports & Entertainment

May 16

[If you’d like to send this quiz to your friends without the answers, use this link, https://brucemfirestone.com/40-ottawa-senators-trivia-questions/.]

Q1 Which of the following are not founders of the modern era Ottawa Senators?

Randy Sexton

Bruce Firestone

King Clancy

Cyril Leeder

Answer: King Clancy

Q2 When did the modern era Senators start playing again in the NHL?

1927

1987

1992

1995

Answer: 1992

Q3 Who is the longest serving captain of the modern era Ottawa Senators up to the end of the 2016/17 season?

Jason Spezza

Erik Karlsson

Daniel Afredsson

Alexei Yashin

Answer: Daniel Afredsson

Q4 When was the last time an Ottawa Senators team won the Stanley Cup?

2007

1927

2017

Never

Answer: 1927

Q5 What was the original name of the Canadian Tire Centre?

Scotiabank Place

Corel Centre

The Palladium

Ottawa Civic Centre

Answer: The Palladium

Q6 How much did the Canadian Tire Centre cost to build?

$240 million

$340 million

$440 million

More than the SkyDome’s $650 million

Answer: $240 million

Q7 What was the expansion franchise fee paid in 1990 by the Ottawa Senators to the National Hockey League?

$500 million USD (US dollars)

$35 million USD

$50 million USD

$200 million USD

Answer: $50 million USD

Q8 What was the other team admitted to the NHL at the same time as the Ottawa Senators?

Nashville Predators

Anaheim Mighty Ducks

Florida Panthers

Tampa Bay Lightning

Answer: Tampa Bay Lightning

Q9 Against which team did the Ottawa Senators play their first game in the modern era?

Montreal Canadiens

Toronto Maple Leafs

Hamilton Tigers

Tampa Bay Lightning

Answer: Montreal Canadiens

Q10 And what was the score in that game?

5-3 Sens win

3-5 Sens loss

5-0 Sens win

0-5 Sens loss

Answer: 5-3 Sens win

Q11 How many points did the Senators get in their first campaign—1992/93?

21

22

23

24

Answer: 24

Q12 What’s the name of the NHL team that had the lowest ever points total?

Washington Capitals 21 points

Anaheim Mighty Ducks 21 points

San Jose Sharks 21 points

Florida Panthers 21 points 

Answer: Washington Capitals 21 points in their 1974-75 expansion season

Q13 What is the name of the Ottawa Senators’ mascot?

Spartacus

Lion King

Gladiator

Spartacat

Answer: Spartacat

Q14 How does the Ottawa Senators’ mascot sign his name?

He prints his name

He writes his name

He uses a paw print

He spells his name

Answer: He uses a paw print

Q15 When was the NHL first formed?

1907

1917

1927

1967

Answer: 1917

Q16 Which club was not an original member of the NHL in 1917?

Montreal Canadiens

Montreal Wanderers

Ottawa Senators

New York Rangers

Toronto Arenas/Toronto Hockey Club

Vancouver Millionaires

Answer: New York Rangers

Q17 The Canadian Tire Centre is modeled after which arena?

The Palace of Auburn Hills in Detroit

First Ontario Centre in Hamilton

Madison Square Garden in Manhattan

American Airlines Center in Dallas

Answer: The Palace of Auburn Hills in Detroit

Q18 What other trophy did a team named “Ottawa Senators” win?

The Super Bowl

The Grey Cup

The Memorial Cup

The World Championship

Answer: The Grey Cup

Q19 What was the Sens first choice for mascot but turned out to be unavailable due to copyright and intellectual property rights?

Bugs Bunny

Marvin the Martian

Homer Simpson

Fred Flintstone

Answer: Marvin the Martian

Q20 Who led the Hamilton expansion bid in 1990 when the Sens were also campaigning to get an expansion franchise from the NHL?

Sheila Copps (the original name for the Hamilton arena was the “Copps Coliseum,” named after her father)

Ron Joyce (Hamilton-based co-founder with NHL defenseman Tim Horton of the donut chain that bears his name)

Rod Bryden (SC Stormont Inc chair)

Pierre Trudeau (former prime minister)

Answer: Ron Joyce (Hamilton-based co-founder with NHL defenseman Tim Horton of the donut chain that bears his name)

Q21 What was the name of the first parent company of the Ottawa Senators?

Plasco Energy Group

Terrace Investments Limited

Ottawa Sports and Entertainment Group

Minto Group

Answer: Terrace Investments Limited

Q22 What is the name of the winning bid for redevelopment of LeBreton Flats and the construction of a new downtown arena for the Sens?

Zibi

RendezVous LeBreton group

Wilderness Tours

Devcore Canderel DLS group

Answer: RendezVous LeBreton group

Q23 Which Ottawa Senators player won the Calder Memorial trophy as rookie of the year?

Alexandre Daigle

Erik Karlsson

Daniel Afredsson

Chris Phillips

Answer: Daniel Afredsson at the conclusion of the 1995/96 season

Q24 How many seasons did it take for the expansion Sens to make the playoffs for the first time?

3 years

5 years

7 years

Never

Answer: 5

Q25 Which team did the Sens beat in the last regular season game to qualify for the playoffs for the first time?

The Maple Leafs

The Sabres

The Islanders

The Bruins

Answer: the Sabres

Q26 Who was in nets for that opposing team?

Johnny Bower

Dominik Hasek

Billy Smith

Gerry Cheevers

Answer: Dominik Hasek

Q27 Which two Canadian cities lost their NHL franchises (relocated to the US) around the time that the Sens began play?

Montreal Maroons

Quebec Nordiques

Saskatoon Blades

Winnipeg Jets

Answer: Quebec Nordiques and Winnipeg Jets

Q28 Recently the Los Vegas Knights were granted an expansion franchise. Their franchise fee paid to the NHL was—

$50 million USD

$120 million USD

$500 million USD

$650 million USD

Answer: $500 million USD

Q29 What was the slogan that the Sens used during their campaign to acquire an NHL expansion franchise?

Peace, order, and good government

Pursuit of happiness

Bring back the Senators

Don’t back down

Answer: Bring back the Senators

Q30 After the Montreal Canadiens (with the most Stanley Cups) and the Toronto Maple Leafs with second most, which NHL squad ranks third?

New York Rangers

Chicago Blackhawks

Ottawa Senators

Boston Bruins

Answer: Ottawa Senators with nine (the most recent of which was won in 1927)

Q31 Who was president/commissioner of the NHL when the Sens expansion franchise was awarded on December 6th 1990?

John Ziegler

Bowie Kuhn

Gary Bettman

Howard Cosell

Answer: John Ziegler, president

Q32 Who said, “Just win, baby?”

Former Oakland Raider owner Al Davis

Former Chicago Blackhawk owner Bill Wirtz

Former Ottawa Senator captain Laurie Boschman

Former Montreal Canadiens defenseman PK Subban

Answer: former Oakland Raider owner Al Davis

Q33 Which city was not a bidder in 1990 for an NHL expansion team when Ottawa also applied?

Milwaukee

Seattle

Portland

Tampa

Mexico City

St Petersburg

Houston

Hamilton

Answer: Mexico City

Q34 Who sued the NHL (unsuccessfully) so that he could move the Phoenix Coyotes to Hamilton?

Jim Balsillie, co-founder of Blackberry

Bob Morrow, former mayor of Hamilton

Bob Rae, former Ontario premier

Kathleen Wynne, current Ontario premier

Answer: Jim Balsillie, co-founder of Blackberry

Q35 The vote by then 21 members of the NHL’s board of governors to admit the Ottawa Senators to the league in December 1990 was carried—

20-1

Unanimously

14-7

11-10

Answer: unanimously

Q36 The last surviving member of the 1927 Ottawa Senators Stanley Cup-winning team who also helped land the expansion franchise in 1990 and whose jersey and number are retired at Canadian Tire Centre was—

Jack Adams

Hec Kilrea

Frank Nighbor

Cy Denneny

Frank Finnigan

Answer: Frank Finnigan, born July 9th 1903, wore number 8, right winger, scored 15 goals during that campaign, died December 25th 1991

Q37 Approximately how many vehicles can park at Canadian Tire Centre?

3,000

5,000

7,000

9,000

Answer: 7,000

Q37 Approximately how many people can Canadian Tire Centre hold for hockey?

10,000

15,000

20,000

25,000

Answer: 20,000

Q38 Who gave the first ever concert at Canadian Tire Centre?

Gordon Lightfoot

Bryan Adams

Katy Perry

The Tragically Hip

Answer: Bryan Adams

Q39 Who scored the first ever goal in modern Sens history?

Brad Marsh

Neil Brady

Peter Sidorkiewicz

Norm Maciver

Answer: Neil Brady

Q40 In 2007, who scored the GWG (game winning goal) against the Buffalo Sabres in overtime to put the Sens into the Stanley Cup final for the first time in their modern history?

Anton Volchenkov

Mike Comrie

Daniel Alfredsson

Mike Fisher

Answer: Daniel Alfredsson

BONUS QUESTION A: Who scored the GWG in the last game of season 5 to put the Sens in the playoffs for the first time? Hint: it was assisted by Alexei Yashin…

Wade Redden

Steve Duchesne

Alexandre Daigle

Jason York

Answer: Steve Duchesne

BONUS QUESTION B: Which two, first-year Sens coaches (head coach and assistant coach) ended up years later working together for the New York Rangers, except this time, the assistant coach became head coach and the former Ottawa head coach became his assistant?

Jacques Martin and Roger Neilson

Rick Bowness and EJ “Doc” McGuire

Bryan Murray and Eugene Melnyk

Rick Bowness and Alain Vigneault

Answer: Rick Bowness and Alain Vigneault

BONUS QUESTION C: Which two, first-year Sens executives (later president of the team and CFO) ended up years later working as competitors–one running the Sens and Senators Sports and Entertainment, the other, OSEG (Ottawa Sports and Entertainment Group), Lansdowne Live, TD Place, and the Redblacks?

Cyril Leeder and Randy Sexton

Cyril Leeder and Bernie Ashe

Cyril Leeder and Marc Bonneau

Cyril Leeder and Roy Mlakar

Answer: Cyril Leeder and Bernie Ashe

FOR REAL ESTATE INVESTMENT AND BUSINESS COACHING THAT’LL HELP YOU PROVIDE FOR YOURSELF AND YOUR FAMILY FOR 3-GENERATIONS, PLEASE CONTACT:

Bruce M Firestone, B Eng (civil), M Eng-Sci, PhD
Real Estate Investment and Business coach
Century 21 Explorer Realty Inc broker
Ottawa Senators founder
613-762-8884
bruce.firestone@century21.ca
brucemfirestone.com
https://www.linkedin.com/in/profbruce
https://brucemfirestone.com/blog/
profbruce.tumblr.com/archive
https://www.youtube.com/user/ProfBruce/
https://www.facebook.com/groups/reiroi
https://bruce-firestone.c21.ca/

BOOK YOUR FREE CLARITY CALL WITH PROF BRUCE NOW, https://brucemfirestone.com/coaching/prof-bruce-real-estate-investment-and-business-coaching/talk/

• MAKING IMPOSSIBLE POSSIBLE
• FREEDOM VIA REAL ESTATE INVESTMENT AND PB4L, PERSONAL BUSINESS FOR LIFE
• FEHAJ, FOR EVERY HOME A JOB, FEJAH, FOR EVERY JOB A HOME
• MAKE YOUR HOME WORK FOR YOU, INSTEAD OF YOU WORKING FOR IT
• HIGHER ROI NOT JUST FOR OWNERS AND INVESTORS, BUT FOR TENANTS, GUESTS, VISITORS, NEIGHBORHOODS, COMMUNITIES, TOWNS, VILLAGES, CITIES AND THE ENVIRONMENT TOO

Spread The Word
Follow

About the Author

Bruce is an entrepreneur/real estate broker/developer/coach/urban guru/keynote speaker/Sens founder/novelist/columnist/peerless husband/dad.

>